Wie slim inkoopt, kan dagen of zelfs weken elke dag lekker en gezond koken. Ik heb een ‘Houdbaar koken’ boodschappenlijst gemaakt met zoveel mogelijk gezonde producten die lang(er) houdbaar zijn. Schrik niet, de lijst is nu al 2 A4tjes lang, en dat terwijl-ie nog helemaal niet compleet is. Maar ik hoop je met deze lijst wat boodschappen inspiratie te geven, zodat je verstandig en beschaafd kunt gaan hamsteren.

Met een voorraad in huis alleen ben je er natuurlijk nog niet. Na slim inkopen volgt slim koken. En dat houdt in dat je op zo’n manier kookt dat de minst houdbare waar het eerst opgaat. Ook wil je natuurlijk gevarieerd eten en niks weggooien. Met een beetje planning is dat goed te doen. Wij eten ’s avonds meestal verschillende groenten, bijvoorbeeld boontjes, broccoli en een beetje prei. Het grote voordeel van een dergelijke groentemix is dat het vooral voor kinderen gemakkelijker wordt om genoeg groente te eten; er zit altijd wel iets bij wat ze lusten en zo’n mix is meestal ook veel lekkerder dan slechts één ‘saaie’ groente. De groenten die ik overhoud verwerk ik de volgende dag tot een soep. Of ik zet ze, alvast kant-en-klaar gesneden in de koelkast, om er de volgende dag een heel ander gerecht van te maken.

Wij variëren dagelijks met wat ik gemakshalve de ‘carbs’ noem; bonen, pasta, rijst, bulgur, aardappels. De genoemde groentemix van boontjes, broccoli en prei is met rijst en pindasaus superlekker, en dezelfde groente smaakt weer heel anders als je er de volgende dag een flinke hand verse taugeh aan toevoegt en e.e.a. met noedels serveert.

Deze manier van koken probeer ik over te brengen aan de cursisten die bij mij een kookcursus volgen. Het is een uitdaging om dezelfde manier van inkopen en koken online te communiceren. Misschien moet ik wel gaan vloggen ;-). We zien wel. Voor nu starten we met de boodschappenlijst en zal ik recepten posten die je met deze producten kunt maken.

Het recept van vandaag is het fantastische speltbrood dat bijna nooit mislukt en niet hoeft te rijzen. Een echt topbrood!

Download hier de Houdbaar koken boodschappenlijst

Recept Iers sodabrood.